Kunst 2 Go. . . . olieverfschilderijen en pastels

 

O49 Utrecht (50x60cm)

Hier toon ik het doek met daarop de stad Utrecht. Bij Utrecht kijkt je zo langs de grachtenpanden naar de oude vismarkt. Die bevindt zich op de brug links op het doek. Het is een heldere dag dus het water weerspiegelt alles. Let op de slagschaduwen die van af achter over de kade muur lopen.

 

Dit werk kost 245 Euro
 
De Vismarkt is een straat langs de Oudegracht in de Nederlandse stad Utrecht. De circa 100 meter lange straat loopt van de Stadhuisbrug tot aan de Maartensbrug aan de oostzijde van de gracht. Halverwege de Vismarkt ligt vandaag de dag een brug die een pleintje vormt over de waterweg: de Kalisbrug. Tevens zijn er onder andere meerdere rijksmonumentale huizen, werfkelders en een werf te vinden. Van de Oudegracht wordt vermoed dat deze hier ruwweg rond het jaar 1000 is aangelegd. Oostelijk ervan bevond zich de burcht Trecht met zijn machthebbers en het water vormde waarschijnlijk toen nog onderdeel van een omgrachting. Westelijk van de burcht lag de welvarende handelswijk Stathe. Als verbinding tussen de burcht en de wijk was er de Borchbrug (de Maartensbrug). Aan de burchtzijde stonden rond 1050 aan weerszijden van deze brug het bisschoppelijk paleis en het keizerlijk paleis Lofen, met daarachter diverse kerkelijke bouwwerken binnen de burcht.

Al in het begin van de 13de eeuw werd op deze plaats aan de voet van de burcht vis verhandeld en de Vismarkt vormt de oudste markt van Utrecht. De vis werd vers gehouden met behulp van korven die in de gracht werden gehangen. Een markt in zout vond daarnaast rond 1200 plaats op deze locatie, het straatje aan de westzijde van de gracht is er naar vernoemd. Tussen 1250 en 1325 werden twee nieuwe bruggen halverwege de Vismarkt gebouwd: de Kalisbrug of Visbrug tezamen met de Corduanierbrug. De huidige Stadhuisbrug kent zijn vroegste vorm ook uit deze periode en bestond toentertijd nog uit de Huidenbrug en de Broodbrug. Rond 1550 versmolten halverwege de Vismarkt de bruggen tot één brug, door hetzelfde fenomeen is ook de Stadhuisbrug ontstaan. Met deze verbreding/overkluizing ontstonden twee pleintjes en meer ruimte voor handel.

Omstreeks 1650 werd de Kalisbrug gebruikt als visafslag en de straat wekelijks gebruikt voor markt. In 1892 werd een overkapping gebouwd op de Kalisbrug om de handelaren droog te houden. Tijdens de Duitse bezetting werd deze op last van de schoonheidscommissie afgebroken. Een nieuw visafslaghuisje werd in 1942 op de brug geplaatst. Op de Vismarkt is de vis nu verdwenen; de laatste winkel sloot in 1970 haar deuren. Vandaag de dag zijn er de terrasjes en op zaterdag is er nog één kraam over van een eens bloeiende postzegelmarkt.

In de landhoofden van de Kalisbrug bevinden zich een of meerdere brugkelders. Langs de gracht zijn werfkelders en een werf te vinden. Een deel van de panden aan de Choorstraat heeft echter aan de achterzijde de werf overbouwd. Het verbindingsstraatje tussen de Choorstraat/Steenweg en de Kalisbrug/Vismarkt draagt de naam Hanengeschrei.